Werklozen zien hun uitkering voortaan sneller dalen. Ouders wier kind in het ziekenhuis belandt, zullen makkelijker 1 week vrijaf kunnen nemen en autobanden dragen voortaan een kwaliteitslabel.
De werkloosheidsuitkeringen dalen vanaf 1 november geleidelijk in de tijd. De zogenaamde degressiviteit is een onderdeel van het federale regeerakkoord.
De maatregel resulteert in een budgettaire besparing, maar dient ook een ander doel: meer mensen aan het werk krijgen.
De uitkeringen dalen nu al, maar vanaf 1 november zullen ze voor sommige werklozen forser dalen. Gezinshoofden zullen het finaal met 12 procent minder moeten doen, alleenstaanden met 17,5 procent en samenwonenden met 41,5 procent.
Wie minder dan vijf jaar aan het werk is, ziet het bedrag al na een jaar en twee maanden dalen, anderen pas na twee jaar. Vanaf dan gaat het bedrag om de zes maanden omlaag, en dat maximaal vier keer. Na zes maanden bereikt de werkloze een minimumbedrag.
Veel werklozen blijven gespaard. De bestaande uitzonderingen blijven geldig. Daarnaast is er een uitzondering voor werklozen die een arbeidsongeschiktheid van 33 procent hebben, 55-plussers en mensen die meer dan twintig jaar gewerkt hebben.
Het Netwerk tegen Armoede trok naar de Raad van State tegen de degressiviteit. De beslissing wordt ten laatste in februari verwacht.
Alle autobanden krijgen kwaliteitslabel
Het kwaliteitslabel dat de EU op 1 november invoert, “moet consumenten toelaten een bewuste, geïnformeerde bandenkeuze te maken,” zegt Ivo Belet (CD&V), lid van de industriecommissie van het Europees Parlement.
Voor het label worden drie criteria gehanteerd: de grip op een nat wegdek, het geluidsniveau en de rolweerstand. Dat laatste is van bepalende invloed op het brandstofverbruik. “Een groene band kan tot 135 euro per jaar besparen.”
De labels zijn vooral bedoeld om het publiek te sensibiliseren. De overgangsperiode die anderhalf jaar liep, loopt op 1 november af.
Week verlof voor ouders met kind in ziekenhuis
Voor ouders wordt het vanaf 1 november makkelijker om bij een kind te blijven dat opgenomen is in het ziekenhuis. Als een minderjarig kind in het ziekenhuis wordt opgenomen, kunnen werknemers automatisch een week verlof nemen. Die week kan met een week verlengd worden, en ouders zijn daarbij tegen ontslag beschermd.
Eerder gold dat ouders die zo'n verlof wilden opnemen, dat voor minimaal een maand moesten doen. De aanvraag moest zeven dagen voor de ziekenhuisopname ingediend worden, of zo snel mogelijk als de hospitalisatie niet gepland was.
Als het kind langer dan twee weken in het ziekenhuis moet blijven, moeten ouders dat verlof in maandelijkse schijven opnemen.
Ook familieleden tot de 2e graad kunnen zorgverlof opnemen, maar aan die regeling verandert niets. Zij moeten dat zorgverlof een week op voorhand aanvragen, en voor een periode van een maand.
Gasdistributeur Distrigas en energieleverancier Nuon fuseren tot Eni
Eni, de naam van het Italiaanse moederbedrijf, wil in België op termijn de tweede speler worden op de energiemarkt voor particulieren. Ook in België zal het logo van het moederbedrijf gebruikt worden: de hond met zes poten. Het bedrijf zal gas en elektriciteit leveren aan particuliere en zakelijke klanten.
Nu bedient Eni 600.000 klanten. Bij de voorstelling van het bedrijf, midden oktober, kondigde de Belgische Eni-CEO John Peuteman aan dat het tegen 2016 1 miljoen klanten of 12 procent van de markt wil hebben.
‘Una via’-wet moet fraudezaken efficiënter behandelen
Grote fraudezaken slepen te lang aan, en de ‘una via’-wet die op 1 november in werking treedt, moet ervoor zorgen dat die zaken efficiënter behandeld worden.
Voortaan zal op voorhand beslist worden of de fiscus of het gerecht de zaak behandelt. Het gerecht zal doorgaans de grotere fraudezaken behandelen, en zal onder meer celstraffen, verbeurdverklaringen en boetes tot 3 miljoen euro kunnen uitspreken.
"Op die manier wordt vermeden dat grote fraudezaken te lang blijven aanslepen en uiteindelijk verjaren", aldus de woordvoerster van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD).
Bij het overleg tussen fiscus en gerecht gaan de twee partijen uit van het "non bis in ibidem"-principe, dat voorschrijft dat iemand geen twee maal veroordeeld kan worden voor hetzelfde feit. Dat principe werd ingevoerd op vraag van Europa.
Daarnaast geldt ook het subsidiariteitsprincipe, wat betekent dat de fiscale administraties in elk concreet dossier de fraude ofwel zelf aanpakken en beboeten, ofwel enkel de fiscale schuld vaststellen, waarna de straf via strafrechtelijke weg wordt opgelegd.
(belga)